SESIAPA
sahaja jika anda mempunyai peti sejuk yang cantik dan mahal tetapi tidak arif
tentang penggunaannya. Peti sejuk dibuat untuk kemudahan pengguna. Terdapat
beberapa bahagian tertentu yang boleh anda manfaatkan sepenuhnya untuk
menyimpan makanan supaya lebih segar dan tahan lebih lama. Jika anda mahu
menyimpan makanan yang telah dimasak untuk dimakan, umpamanya keesokan hari,
pastikan makanan itu dimasukkan ke dalam bekas dan ditutup dengan rapi supaya
aroma makanan tidak bercampur dengan makanan lain yang akan menyebabkan bau
tidak enak apabila peti sejuk dibuka.
Jika makanan mahu disimpan lebih lama,
pastikan anda menyimpan di bahagian beku peti sejuk. Catatkan tarikh anda mula
menyimpan makanan yang dimasak supaya anda dapat memantau berapa lama makanan
itu telah disimpan.
Periksa tarikh luput pada bungkusan makanan yang disimpan
terutama susu, keju, krim, jem dan bahan mentah seperti daging dan makanan
laut. Sebaik-baiknya susun makanan yang mempunyai tarikh luput yang lebih awal
di bahagian hadapan supaya ia boleh digunakan dahulu. Bahan makanan yang
disimpan dengan baik dan betul bukan sahaja kesegarannya terjamin malah
menjimatkan perbelanjaan anda.
Adakah makanan yang lepas tarikh luputnya masih
boleh dimakan? Menurut Cef Rizal Alkhatib, cef dan juga pemilik restoran
Badoque, tarikh luput yang diletakkan pada bungkusan makanan hanya sebagai
panduan. Sebenarnya makanan yang sudah lepas tarikh luputnya masih boleh
dimakan melainkan rasa dan warnanya berubah. Umpamanya keju, ia masih boleh
dimakan tiga hingga enam bulan selepas tarikh luputnya. Jika keju bercendawan,
anda hanya perlu mengikis dan buangkan bahagian yang bercendawan sahaja.
Begitu
juga dengan bahan bijirin seperti beras, barli, dal dan sebagainya. Bahan-bahan
ini telah pun melalui proses 'rawatan' ultra-ungu yang membolehkan ia bertahan
lebih lama terutama jika disimpan dalam peti sejuk walaupun tarikh luputnya
berlalu. Berikut beberapa panduan menyimpan makanan di dalam peti sejuk.
TELUR:
Harus disimpan dengan suhunya lebih konsisten seperti di tengah-tengah peti
sejuk. Jangan keluarkan telur daripada kartonnya.
SUSU: Jika disimpan di tempat
yang kurang sejuk, susu mudah rosak lebih awal daripada tarikh luputnya.
Bergantung kepada jenis peti sejuk, susu harus disimpan sama ada di rak paling
atas atau rak paling bawah di sebelah belakang sekali di mana suhunya paling
sejuk.
YOGURT DAN KRIM: Seperti susu, bahan-bahan ini juga harus disimpan di
bahagian paling sejuk.
DAGING MENTAH: Mesti disimpan di bahagian beku peti
sejuk. Pastikan bungkusan atau bekas yang berisi daging ditutup dengan ketat
supaya daging tidak disaluti air batu. Daging beku ini boleh dikeluarkan
daripada bahagian beku pada malam hari kemudian disimpan dalam chiller jika
mahu menggunakannya beberapa jam kemudian. Ini memudahkan daging dinyahbeku.
SAYUR-SAYURAN: Sayur-sayuran akan bertahan lebih lama dengan adanya kelembapan.
Jika peti sejuk anda mempunyai kotak menyimpan sayur, gunakannya. Simpan sayur
dalam bungkusan asalnya atau alihkan ke dalam beg plastik. Sayur harus disimpan
tanpa dicuci kerana air akan menyebabkan sayur mudah bercendawan dan
menyebabkan bakteria membiak.
BUAH-BUAHAN: Harus disimpan di bahagian
kelembapan paling rendah. Simpan dalam bungkusan asalnya atau alihkan ke dalam
beg plastik (buah sitrus tidak perlu disimpan dalam beg). Sama seperti sayur,
buah-buahan tidak harus dicuci sebelum disimpan.
MENTEGA DAN KEJU: Tidak perlu
disimpan di bahagian paling sejuk. Memadai diletakkan di tempat yang dikhaskan
lazimnya di bahagian pintu.
KONDIMEN (BAHAN PERASA): Bahan yang mempunyai
kandungan tinggi cuka dan garam, iaitu pengawet asli. Sos tomato, mayones, acar
dan jenis minyak salad seperti minyak walnat dan minyak bijan harus disimpan
dalam peti sejuk di bahagian pintu. Buah zaitun dan minyak sayur boleh
dibiarkan di dalam almari.
JUS : Jus segar harus disimpan di bahagian paling
sejuk tetapi jus yang melalui proses pempasteuran boleh disimpan di bahagian
pintu peti sejuk. -
See more at: http://beritaharian.
No comments:
Post a Comment