Rumpai laut warna
kuning (AA) 100 gram RM10.00
Rumpai laut warna
kuning (AA) 50 gram RM6.00
Rumpai laut warna purple (AAA) 100 gram RM10.00
Rumpai laut warna purple (AAA) 50 gram RM6.00
Rumpai laut warna
hijau 100 gram (AAAA) RM 12.00
Rumpai laut warna
hijau 50 gram (AAAA) RM 7.00
*Tidak Termasuk kos penghantaran
tetapi boleh dirunding jika anda beli lebih..
Diskaun akan diberikan jika membeli dalam kuantiti yang banyak.
Kami juga menyediakan bungkusan Rumpai laut kering tanpa label Ashryn Ryn Enterprise.
Setiap bungkusan ialah 50g dan 100g,
atas permintaan anda.
Anda boleh meletakkan label anda sendiri untuk dijual semula.
Stok kami sentiasa ada.
Pengunjung blog Ashryn's Online Shop yang ingin membeli/ pengedar / ada pertanyaan sila hantarkan email / SMS ke..
email - ashrynshop@gmail.com
SMS - 011 188 7974
Petikan dalam akhbar kosmo.
Harga
Menyentuh
mengenai harga, penjual meletakkan harga RM10 sekilogram, manakala di sekitar Pasar
Filipina Kota Kinabalu pula harganya sekitar RM20 sekilogram.
Bagaimanapun, tinjauan di sekitar Lembah Klang mendapati
rumpai laut kering berwarna ungu digredkan sebagai kualiti AAA dan dijual pada
harga RM35 hingga RM45 bagi setiap 100 gram.
Jadi bagi
pelawat ke Tawau pasti berbaloi membeli rumpai laut di pasar berkenaan.
Sementara
itu, Sabah yang merupakan satu-satunya negeri pengeluar rumpai laut negara
dijangka terus meningkatkan pengeluaran tahunan rumpai laut untuk membekalkan
permintaan global yang semakin meningkat.
Setakat
ini, akuakultur rumpai laut dibangunkan di daerah Semporna sebagai antara
Bidang Ekonomi Utama Negara di bawah Program Transformasi Ekonomi, melalui
projek mini-estet dua spesies rumpai laut utama.
Dua
spesies itu adalah Kappaphycus alverazii dan Euchema spinosom.
Berdasarkan
kajian Universiti Malaysia Sabah menjangkakan Negeri Di Bawah Bayu itu
menghasilkan sekurang-kurangnya 150,000 tan metrik rumpai laut berproses
berkualiti tinggi bernilai sehingga RM1.45 bilion menjelang 2020. - Bernama
Artikel Penuh sila ke : http://www.kosmo.com.my
Terima kasih....
No comments:
Post a Comment